Kaj so merilci krvnega tlaka?

Merilec krvnega tlaka

Merilci krvnega tlaka so namenjeni merjenju krvnega tlaka. Poznamo merilce krvnega tlaka za osebno uporabi in za ambulantno uprabo. Tukaj bo govora pretežno o merilcih za osebno uporabo. Merilci za osebno uporabo se delijo na dva različna modela, nadlahne in zapestne merilnike.

Zakaj so merilci krvnega tlaka pomembni?

Ker visok krvni tlak ne boli in ni viden, je pomembno, da ga redno spremljamo. Enostavno spremljanje krvnega pritiska pa nam omogočajo merilci krvnega tlaka za osebno uporabo. Ko merimo krvni pritisk, moramo upoštevati kar nekaj pravil, drugače merilci krvnega tlaka ne pokažejo vedno pravih rezultatov.

Zapestni merilec krvnega tlakaZa osebno merjenje krvnega tlaka so nam na voljo različni merilci krvnega tlaka. Merilnik krvnega pritiska na živo srebro je najbolj natančen, vendar zahteva dober sluh in vid. Aneroidni merilnik je prenosen in praktičen, vendar tudi ta zahteva dober sluh in vid, pa tudi najbolj natančen ni.

Elektronski merilci krvnega tlaka so najpogosteje uporabljeni merilniki, saj so zanesljivi, prenosni in lahki. Vendar so tudi občutljivi in neprimerni za bolnike z motnjami srčnega utripa.

Merilci krvnega tlaka so precej občutljive naprave in jih je potrebno približno enkrat letno odnesti na kontrolo v pooblaščen servis.

Kako poteka merjenje krvnega tlaka?

Merjenje krvnega tlaka lahko opravimo na dva načina. Prvega opravimo kar sami doma. Postopek je enostaven in ga lahko vsak opravi. V tem primeru pridejo prav merilci krvnega tlaka za osebno uporabo.

Merilci krvnega tlakaBolj natančna metoda merjenje krvnega tlaka, pa je ambulantno merjenje. Tukaj se ne uporabljajo klasični merilci krvnega tlaka, ampak posebna aparatura, ki jo bolnik nosi na sebi po 24 ur skupaj. Ta merilec krvnega tlaka večkrat dnevno odmeri tlak in zabeleži rezultat.

Za pravilno merjenje srčnega utripa moramo upoštevati naslednje napotke. Pred merjenjem moramo biti umirjeni, zato je pametno 5-10 minut pred merjenjem posedeti. Meritev je treba opraviti pred obrokom in vedno približno ob istem času.

Med dvema meritvama mora miniti nekaj minut, da se žile ponovno razširijo. Med merjenjem moramo biti sproščeni in normalno dihati. Merilci krvnega tlaka morajo biti redno servisirani, da kažejo natančno.