Petarde in domače živali

Petarde domače živali

Strah pred nenadnimi glasnimi zvoki je človeku prirojen, kar vsakodnevno opažamo ob glasnih in nepričakovanih dogodkih, v svoj prid pa uporabljamo, ko želimo koga prestrašiti.

Gotovo pa je, da nam ob takšnih zvokih ni prijetno, tudi če gre le za šalo. Medtem ko ljudje razumemo šalo in se tudi na druge nenadne zvoke hitro navadimo, pa je domačim živalim to precej težje. Še posebej se to izkaže v času praznikov ob koncu leta, pa tudi ob drugih praznovanjih, ko je priljubljena aktivnost prižiganje petard in spuščanje raket.

Psi

Dobro je znano, da psi (in druge živali) ne marajo pokajočih petard, kar jasno izrazijo z lajanjem in drugačnim povzročanjem nemira. Žal veliko lastnikov domačih živali takšnega obnašanja ne povezuje s problemom pokanja, temveč želijo žival zgolj umiriti, ne da bi se posvetili resničnemu problemu.

Zapiranje živali in omejevanje gibanja ne pomagata, takšni ukrepi kvečjemu še bolj razdražijo ljubljenčka. Da bi svojim ljubljencem res pomagali, moramo že vnaprej premisliti, kako jih bomo zaščitili pred neprijetnim pokanjem.

Na srečo se v zadnjih letih ta problematika pogosteje omenja, vsako leto se pred zimskimi prazniki opozarja na probleme, ki jih petarde in rakete povzročajo domačim živalim.

Petarde psi

Nekaj pozitivnih učinkov lahko opazimo, veliko k temu pripomore tudi omejevanje prodaje pirotehničnih sredstev, katerih edini namen je pokanje. Vseeno pa naši ljubljenčki še niso povsem varni pred neprijetnimi zvoki.

Vnaprej je treba premisliti, kako bodo potekali prazniki. Mnogi lastniki sploh nimajo težav s pokanjem, saj ne živijo v krajih, kjer je pokanje pogosto.

Če pa pričakujemo glasne praznike, je najbolje razmisliti, ali lahko svoje živali v tem času premestimo na tišjo lokacijo – za nekaj dni lahko njihovo skrb zaupamo sorodnikom ali prijateljem, ki živijo v bolj odmaknjenih krajih z mirnejšim okoljem.

Psi glasni poki

To pa seveda ni vedno možno, zato moramo razmisliti, kako živali kar najbolje zaščititi pred neizogibnim pokanjem. Pripravimo jim kar se da tih in miren prostor, nikakor jih ne puščamo zunaj.

Prostor tudi čim bolj izpraznimo, da ne pride do kakšne neljube nesreče, poskrbimo, da so naši ljubljenčki varni.

Ko se pokanje prične pa je pomembno, da se na strah živali čim manj odzivamo. Ker živali ne razumejo, kaj se dogaja, lahko naš odziv dojamejo narobe, kot spodbujanje. Počakamo, da pokanje mine, in se nato posvetimo svojim ljubljencem.